Acupressuur

Wat is acupressuur?

Acupressuur kan men vergelijken met acupunctuur, echter in plaats van naalden worden de vingers gebruikt om druk uit te oefenen op bepaalde punten.

De acupressuur en acupunctuur zijn behandelmethodes welke hun oorsprong vinden in de ‘Traditional Chinese Medicine’ (TCM) en zijn meer dan 4000 jaar oud. In de traditionele Chinese Geneeskunde wordt (net zoals bij de osteopathie) naar het gehele individu gekeken en het heeft dus een holistische kijk op ziekte en gezondheid. Een individu dient energetisch in balans te zijn, om te voorkomen dat het ziek wordt. Deze Geneeskunde is eeuwenoud en een ervaringsgeneeskunde. Het is één van de erkende geneeswijzen door de World Health Organisation.

Acupressuur maakt gebruik van drukpunten op meridianen. Meridianen zijn banen die over en door het lichaam lopen waardoor levensenergie (Qi) vloeit. De TCM ziet de Qi als de kracht (energie) achter al het leven, zonder Qi is er geen leven. Meridianen maken contact met de huid, spieren, zenuwen en organen en zodoende worden alle lichaamsdelen van energie voorzien via dit netwerk van banen.

Volgens de traditionele Chinese geneeskunde is een ongehinderde en harmonische doorstroming van de Qi  in het lichaam door de meridianen de basis voor een goede gezondheid. Een verstoorde doorstroming van de levensenergie zal zich uit eindelijk manifesteren in gezondheidsklachten en ziektes. Door middel van het gebruik van drukpunten op de meridianen kan de energie worden beïnvloed, zodat blokkades kunnen worden opgeheven en de energie weer onbelemmerd kan stromen.

Acupressuur kan bij veel klachten een oplossende, verlichtende en/of aanvullende therapie zijn. Het kan helpen bij diverse fysieke problemen, hierbij valt te denken aan:

  • stijfheid en spierkramp
  • overmatige hengstigheid
  • spijsverteringsproblemen zoals diarree
  • snellere afvoer van afvalstoffen na een trauma
  • versterking van immuunsysteem

Ook mentale problemen kunnen door acupressuur positief worden beïnvloed zoals:

  • hyperactiviteit tijdens rijden
  • angst
  • stress
  • lusteloos/ apathisch
  • veranderde toestand door bv verhuizing

Behandeling

Een behandeling met acupressuur kan op zich zelf staan, maar mijn inziens is het effect van een behandeling vele malen groter als andere problemen (zoals blokkades elders in het lichaam) ook direct worden aangepakt. Zodoende integreer ik de acupressuur het liefst in een osteopathische behandeling. Wilt u echter alleen een behandeling met acupressuur krijgen, dan is dit natuurlijk geen probleem.

 

Acukaart Paard - Huid - Alle Meridianen