Paard

Omdat het belangrijk is dat uw paard zich op zijn gemak voelt, geschiedt de behandeling in de vertrouwde omgeving van uw paard, dus op stal of op de weide/paddock.

Let op: voor drachtige merries geldt het advies dat deze in eerste drie maanden van de dracht liefst niet worden behandeld. Na die 3 maanden (als de vrucht goed ingenesteld is) kan het paard zonder meer behandeld worden tot ongeveer de 10e maand. De laatste maand van de dracht wordt er ook meestal niet meer behandeld.

Voor de behandeling

  • Zorg dat uw paard schoon en droog is.
  • Laat uw paard tot 2 uur voor de behandeling geen (zware) arbeid verrichten. Als het dier nog warm en bezweet is kan het dier namelijk niet goed worden onderzocht.
  • Ik behandel uw dier aan huis of op stal; dit is het meest ontspannend voor het dier. Het is prettig als ik op een rustige, beschutte plek kan werken. Een paard kan in de box of op de paddock of gewoon buiten op de poetsplaats worden behandeld. U dient het paard gedurende de behandeling zelf vast te houden aan een halster.
  • Houd er bij uw trainingsschema rekening mee dat het dier na de behandeling ca één week rust nodig heeft (zie verder: na de behandeling).

De behandeling

De behandeling duurt ongeveer één uur maar kan soms wat uitlopen. Ten eerste wordt het dier bekeken, zowel in stand als in beweging. Vervolgens wordt het dier uitvoerig bevoeld en wordt middels bepaalde bewegingen onderzocht waar zich bepaalde blokkades en/of spanningen bevinden. Tevens worden bepaalde acupressuurpunten bevoeld om eventuele veranderingen te kunnen diagnosticeren.
De behandeling zelf bestaat uitsluitend uit manuele technieken, er wordt dus geen gebruik gemaakt van hamers of andere hulpmiddelen! Middels bepaalde manipulaties en ontspanningstechnieken wordt vervolgens getracht de betrokken wervels en weefsels ‘los te maken’ zodat de doorbloeding en aansturing van de spieren en organen wordt bevorderd. Hierdoor wordt het zelfregulerend vermogen van het lichaam gestimuleerd.
De meeste paarden reageren rustig op de behandeling; het dier is het uitgangspunt en ik doe niets tegen zijn wil in.

Na de behandeling

Na de behandeling heeft het lichaam van uw paard tijd nodig om weer in balans te komen.
Het lichaam is vrijgemaakt van blokkades en kan weer vrij bewegen, maar het kost wel tijd om deze spanningen los te laten. Het effect van een behandeling is vaak niet direct zichtbaar of merkbaar en een behandeling werkt nog door tot zes weken na de behandeling.
Paarden reageren zeer wisselend op een behandeling. Soms is zelfs een terugval te bemerken na de behandeling, het lichaam krijgt immers te maken met een nieuwe situatie en zal zich hierop aan moeten gaan passen. In de regel geldt dat er na één week wel een langzame verbetering zichtbaar moet zijn, als dit niet het geval is of als u vragen heeft kunt u uiteraard contact opnemen.

Eerste week na de behandeling

De algemene regel is dat het paard na de behandeling één week rust nodig heeft. Dit wil zeggen dat

  • Het paard mag niet gereden of ingespannen worden.
  • Voor een optimaal herstel is het goed dat het paard dagelijks minimaal een enkele uren vrij kan bewegen in het weiland, op een paddock of in een binnenbak.
  • Het paard vrij laten bewegen is beter dan longeren in deze fase. Het is namelijk belangrijk dat het paard niet in een bepaalde houding wordt gedwongen om de verkregen ontspanning van de behandeling te behouden. Aan de hand stappen mag natuurlijk wel.

Tweede week na de behandeling

In de tweede week na de behandeling kan weer langzaam worden gestart met de opbouw van de training. Het paard moet zijn rug weer leren gebruiken tijdens het werk en afwisseling qua belasting en intensiteit zijn belangrijk.
Er kan gestart worden met longeren (zonder bijzetteugel) en het paard kan weer worden bereden of ingespannen.
In eerste instantie kan gestart worden met voorwaarts neerwaarts rijden, waarbij ontspanning het sleutelwoord is. Als het paard met te veel druk gereden wordt, zal de spanning zich weer langzaam opbouwen. Buitenritten of grondwerk kunnen een goede afwisseling zijn in deze fase.

Vanaf de derde week na de behandeling

Vanaf de derde week kan gestart worden met verdere opbouw naar het oude trainingsniveau van het paard. De behandeling heeft zijn volledige inwerking gehad en het paardenlichaam heeft zich kunnen ontdoen van afvalstoffen en verzuringsproducten. Ook hier geldt weer dat het belangrijk is vanuit de ontspanning het werk verder op te bouwen!